Zapiekanka ziemniaczana na niepogodę ;)

by - 11:04:00







Przez ostatnie kilka dni pogoda nas nie rozpieszcza. Jest deszczowo, pochmurno i zimno. Dlatego postanowiliśmy poprawić sobie trochę humor dobrą, pokrzepiającą kolacją :D Dzisiaj przepis na jedną z naszych ulubionych zapiekanek. Jest szybka w przygotowaniu, niedroga a składniki do jej przygotowania zazwyczaj każdy ma w lodówce. Mowa tutaj o zapiekance ziemniaczanej. Jej przygotowanie jest banalnie proste a efekt smakowy zupełnie niebanalny ;)


Dosyć zachwalania, bierzmy się do roboty!!


Składniki:
- 6 dużych ziemniaków (najlepiej któraś z żółtych odmian)
- 4 średnie cebule
- 6 kiełbasek
- 30 dag żółtego sera
- 2 papryki
- 400g śmietany 18%
- 1 opakowanie serka topionego z szynką
- kawałek masła do wysmarowania naczynia


Obieramy ziemniaki ( do tego zawsze zatrudniamy tatę ;)) i szatkujemy na cienkie plasterki jak na zdjęciu poniżej. Kiełbasę i paprykę pokrojone w kostkę przesmażamy razem. Cebulę obieramy i podobnie jak ziemniaki cieniutko szatkujemy. Ser ścieramy na tarce, na dużych oczkach. Śmietanę mieszamy z kawałkami serka topionego. Najlepiej przygotowuje się tą zapiekankę w naczyniu żaroodpornym. U nas naczynie jest dosyć głębokie. W wysmarowanym masłem naczyniu układamy kolejne warstwy zapiekanki:
- surowe plasterki ziemniaków 
- kiełbasa z papryką
- cebula
- żółty ser
I tak powtarzamy kilka warstw na wysokość naszego naczynia. Ostatnia warstwa to ziemniaki, które polewamy śmietaną z serkiem topionym i zasypujemy żółtym serem.
Wstawiamy do piekarnika na 170 stopni na ok. 50 minut (im cieńsze plasterki ziemniaków, tym krótszy czas pieczenia).
Bardzo dobrze smakuje także, gdy dołożymy warstwę pieczarkową. Każdą warstwę ziemniaków możemy posypać także pieprzem ziołowym, co bardzo wzbogaca smak.
Podajemy na ciepło. 


Smacznego !!











You May Also Like

0 komentarze