Mizeria zimowa z kurkumą

by - 12:50:00




Sezon ogórkowy w pełni a co za tym idzie słoiki,  słoiki, słoiki. W tym roku  po raz pierwszy wypróbowuję przepis na mizerię z kurkumą.  Ogóreczki smakują idealnie, dlatego postanowiłam  podzielić się recepturą☺


Składniki :
- 5kg ogórków 
-1/3 szklanki soli
-1 opakowanie kurkumy 20g
-1 duża  papryka czerwona 
-2 duże cebule
-2 opakowania gorczycy

Zalewa:
-650 ml wody
-2,5 szklanki octu
-1 kg cukru


Ogórki obieramy se skóry i kroimy w plasterki.  Pokrojone ogórki zasypujemy solą i kurkumą,  mieszamy wszystko dokładnie.  Tak przygotowane ogórki przyciskamy w misce talerzem i odstawiamy na 2 godziny,  mieszając po godzinie aby smaki sie zmieszały. Paprykę i cebulę kroimy w kosteczkę. Do każdego słoika wsypujemy łyżeczkę gorczycy, łyżeczkę cebuli i papryki. Kiedy ogórki będą gotowe przekładamy je do słoików razem z sokiem , ktory wyciekł z ogórków. Na wierzch każdego słoika układamy pozostałą  cebulę i paprykę. Zagotowujemy zalewę i gorącą zalewamy ogórki. Dobrze zakręcamy i każdy słoiczek pasteryzujemy 5 minut. Gorące słoiki odwracamy do góry dnem, aż do wystygnięcia. Z podanych proporcji wyszło mi 20 niedużych słoików. 
Smacznego ! ! !

You May Also Like

2 komentarze