Zdrowy podwieczorek z BioIndygo.pl

by - 16:30:00




Dzisiaj chciałam podzielić się z wami przepisem, który bardzo często gości w mojej kuchni. Tradycyjne racuchy pewnie zna każdy, ale ja postanowiłam podać je w zdrowszym wydaniu. Racuszki na bazie serka waniliowego a jako dodatek pyszny syrop klonowy. Smacznie i zdrowo!


Zazwyczaj podaję racuchy z cukrem pudrem lub sosem z owoców. Dzisiejszy podwieczorek pozwoliłam sobie urozmaicić i jako dodatek podałam syrop klonowy. Syrop klonowy kojarzy mi się najbardziej z amerykańskimi pancakes, ale czy nie może być dodatkiem do naszych tradycyjnych racuchów? Może !!! Syrop klonowy i delikatne racuchy to duet idealny! Wyszło naprawdę pysznie, a co najważniejsze zdrowo!

Jak możecie zobaczyć na zdjęciach poniżej syrop, który zamówiłam ze sklepu BioIndygo.pl w swoim składzie nie ma nic, oprócz samego syropu klonowego :) Żadnych konserwantów, barwników, polepszaczy - samo zdrowie!  Syrop klonowy nie bez przyczyny nazywany jest "płynnym złotem Kanady". Zawiera bowiem bogactwo składników odżywczych: cynk, magnez, sole fosforu i manganu, wapń, witaminy z grupy B, H, PP, antyoksydanty, oraz kwas abscyzynowy. Syrop klonowy nie jest jedynie dodatkiem do deserów. Możemy używać go jako zamiennika cukru, np. do kawy, herbaty. Wspaniale sprawdzi się także jako dodatek do mięs.  

Zamówiłam słoiczek o pojemności 170ml, ale już teraz wiem, że niebawem czekają mnie kolejne zakupy na BioIndygo.pl.  Dzieciaki i tata zakochali się w smaku , a ja w walorach zdrowotnych syropu klonowego.

Moja rodzinka uwielbia takie podwieczorki, spróbujcie może i wy zasmakujecie w moim przepisie :)

Przeglądając ofertę sklepu znalazłam jeszcze kilka produktów, które postanowiłam wypróbować: batonik Dobra Kaloria, Olej kokosowy, oraz suplement diety z alg morskich - spirulinę.

Poniżej przepis na moje racuchy z syropem klonowym.

Składniki:
Dwa opakowania serka waniliowego
4 całe jajka
2 szkl mąki
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
do smażenia olej kokosowy

Serki i jajka roztrzepujemy na gładką masę. Dodajemy przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Wszystko mieszamy do połączenia się składników. Powinniśmy otrzymać dosyć gęste i lepkie ciasto. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Na gorący olej nakładamy łyżką niewielkie placuszki. Smażymy z każdej strony do zrumienienia na złoto.  Jeżeli smażycie tak jak ja na oleju kokosowym, nie ma potrzeby osączania z tłuszczu. Jeżeli smażycie na zwykłym oleju, przed podaniem radzę położyć na chwilę na ręczniku papierowym. Gorące racuszki polewamy syropem klonowym.

Prawda, że proste i smaczne :) A przede wszystkim zdrowe :)








You May Also Like

27 komentarze

  1. muszę wypróbować ten syrop

    OdpowiedzUsuń
  2. W sumie nasze racuchy wcale sie nie różnią od pancakes. Ja to bym zjadla placka po węgiersku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ooo uwielbiam!! dawno nie robiłam :D

      Usuń
  3. Kobieto, nie pokazuj mi takich rzeczy, bo mi dupa od samego patrzenia rośnie ! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha raz na jakiś czas można zaszaleć :P

      Usuń
  4. Zdjęcia od razu przekonują mnie do tego żeby zaserwować sobie takie racuchy :D
    Uwielbiam!
    A syropu klonowego nigdy nie próbowałam, ale mam zamiar :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My racuchy robimy bardzo często, ale to nasze pierwsze spotkanie z syropem klonowym.

      Usuń
  5. Śniadanie pycha, ale ja bym wolała bez syropu :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas racuchy goszczą zazwyczaj na podwieczorek :D My lubimy też posmarować racuszki dżemem, posypać cukrem pudrem, albo robimy sos owocowy.

      Usuń
  6. en syrop klonowy jest mega smaczny. A co do sniadanka to dzięki za pomysł

    OdpowiedzUsuń
  7. syropu klonowego wieki nie jadłam. nawet smaku już nie pamiętam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to już pora na nowo przypomnieć sobie jego smak ;)

      Usuń
  8. Mam ten syrop i jest przepyszny!!!! Racuszki mniam😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się, same pyszności :D

      Usuń
  9. Racuchy robie nie raz Ale nigdy nie próbowałam z syropem klonowym. Ciekawe, jak by nam posmakowalo 😊😊😊 pancakes dobrze znam. Ale pysznie wygląda. Musze wypróbować 😍

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypróbuj na pewno nie pożałujesz ;)

      Usuń
  10. OMG jak ja nie lubię syropu klonowego... Będąc w Kanadzie spróbowałam ich oryginalnego z pancake'sami i myślałam, że rzygnę 🤢 Zdecydowanie nie mój smak... Racuchy kocham ale z jabłkami i bez tego syropu zdecydowanie 😁

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O nie hahahaha. Ja dla odmiany nie cierpię racuchów z jabłkami :P

      Usuń
  11. Uwielbiam syrop klonowy, dodaję go nawet do naleśników :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie to pierwsze spotkanie z syropem klonowym i wiem, że będzie w kuchni częstym gościem :) Próbowałam go też jako dodatek do kawy i naprawdę było pysznie :)

      Usuń
  12. Nigdy nie próbowałam syropu klonowego,a ostatnio coraz częściej za mną chodzi i tym wpisem przekonałaś mnie do jego zakupu! Dziękuję :* a przepis oczywiście wykorzystam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O ile mogę do czegoś porównać smak syropu klonowego to mi kojarzy się ze spadziowym miodem wrzosowym, więc jeżeli lubisz miód to pewnie zasmakuje Ci też syrop klonowy :)

      Usuń
  13. Zawsze marzyłam, żeby tego spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Mmm.. Bardzo smakowicie wyglądają! 😍

    OdpowiedzUsuń