Francuskie, małe co nieco !
Bardzo często o czymś zapominam, np. o tym wspaniałym przepisie na najsmaczniejszą przekąskę świata :) Zapomniałam też , że postanowiłam prowadzić bloga i troszkę się zaniedbał. Jak to często bywa na wiosnę nowa energia, nowe plany :) Zaczynamy od początku :D A jak powszechnie wiadomo na dobry nowy początek najlepsze jest dobre jedzonko :D Zapraszam i smacznego!
Składniki
- dwa opakowania ciasta francuskiego
- jedna duża garść rukoli
- wędzona wędlina ( u mnie - wędzona w domowej wędzarni polędwica wieprzowa) ok. 30- 40 dag
- 2 duże cebule
- pół kostki tłustego sera feta
- suszona bazylia
- jedno surowe jajko
- 3 łyżki mleka
Zaczynamy od przygotowania farszu. Wędlinę kroimy w drobną kosteczkę i wrzucamy na patelnie, na odrobinę rozgrzanego oleju rzepakowego. Koniecznie musi być to jakaś wędzonka, ponieważ daje to bardzo dużo smaku do naszej przekąski :) Cebulę również kroimy drobną kosteczkę i dorzucamy do smażącej się już wędzonki. W momencie kiedy cebula się zeszkli , dodajemy posiekaną drobniutko rukolę i posiekany ser feta. Całość przesmażamy do rozpuszczenia się sera i zdejmujemy z ognia. Farsz najlepiej przygotować sobie dzień wcześniej, ponieważ najlepiej nakładać na ciasto farsz schłodzony w lodówce.
Ja przygotowałam tym razem dwie wersje : trójkąciki i ślimaczki. Zdecydowanie mniej pracochłonne w przygotowaniu są ślimaczki. Trójkąciki - z ciasta francuskiego wycinamy nieduże kwadraty , na środek każdego kwadracika nakładamy łyżeczkę farszu , zlepiamy przeciwległe brzegi. Przygotowane trójkąty przed włożeniem do piekarnika smarujemy rozbełtanym żółtkiem z mlekiem i posypujemy na wierzchu suszoną bazylią.
Jeżeli chcemy przygotować ślimaczki farsz nakładamy na całość ciasta, ciasto zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku, powstałą roladę kroimy na ok 1, 5 cm plastry. Powstałe ślimaczki układamy na blasze na papierze do pieczenia , smarujemy rozbełtanym jajkiem z mlekiem i posypujemy suszoną bazylią.
Pieczemy na złoty kolor , w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem , ok 20 min.
Taka przekąska świetna jest zarówno na ciepło jak i na zimno. Może spokojnie na drugi dzień zabrać ja jako lunch do pracy, lub drugie śniadanie do szkoły. Pamiętajcie tyko, żeby po wystygnięciu nie chować ślimaczków do lodówki (ciasto francuskie podejdzie wodą i będzie po prostu nieapetyczne), jeżeli zostaną wam na drugi dzień schowajcie na noc do plastikowego pojemnika, ale nie domykajcie go do końca żeby był dostęp powietrza, trzymajcie w chłodzie.
A teraz pytanie na spostrzegawczość : Czego brakuje w przepisie?
Brakuje przypraw. Z tego względu , że ich po prostu nie używamy :) Oprócz suszonej bazylii nie traktujemy naszym przekąski niczym innym, feta jest dostatecznie słona a rukola i cebulą nadają ostrości.
Jeżeli chcecie się przekonać jak smakuje danie ze smażoną rukolą i przede wszystkim danie bez przypraw nie pozostaje wam nic innego jak wypróbować przepis :)
Poniżej oczywiście gorąca relacja foto z mojej kuchni :D
Smacznego !!
31 komentarze
Muszę to koniecznie zrobić w domu :) Wyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńhttp://fabrykaurody15.blogspot.com/
Przepysznie wyglądają i tak samo smakują.
UsuńBoże jakie to piękne :)
OdpowiedzUsuńJadłabym kilogramami ::)
Muszę wypróbować Twój przepis :D
No niestety wciagają jak chipsy:P Jak wyprobujesz daj znać, czy smakowały!
UsuńKurczę wyglądają obłędnie! Aż muszę wypróbować ten przepis lecz zmodywifkowana wersje poniez nie jadam mięsa ale tak to Extra!😍
OdpowiedzUsuńSą obłędne 😁 Wersja bezmięsna może z pieczoną w piekarniku papryką? Też może być pysznie 😊
UsuńDzis to u mnie na kolacje!*
OdpowiedzUsuńDaj koniecznie znać, czy smakowało!
UsuńAle narobiłaś mi ochoty! Jutro koniecznie idę po ciasto francuskie! <3
OdpowiedzUsuńIdź, zrób a żałować nie będziesz :)
UsuńJejku jak to super wygląda palce lizać <3
OdpowiedzUsuńMój blog
Dziękuję:)
UsuńJak to apetycznie wygląda. Pozwolę przesłać wpis mojej dziewczynie :)
OdpowiedzUsuńPozwalam , pozwalam :) Niech przepis idzie w świat. Smacznego życzę:)
UsuńPysznie to wygląda <3
OdpowiedzUsuńI tak samo pysznie smakuje 😊
Usuńpysznie wygląda i pewnie tak smakuje :) muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńPolecam , jest naprawdę smaczne :)
UsuńWygląda smacznie, ale nie dla mnie. Nie jem mięsa. Ale pamiętam, że kiedyś z koleżankami robiłyśmy coś podobnego, tylko z serem:) Aż napiszę żebyśmy znowu się umówiły, było przepyszne!
OdpowiedzUsuńNo, tak nie jest przepis dla Ciebie, ale zawsze możesz zmodyfikować pod siebie :)
Usuńwygląda świetnie, jutro je zrobie! Super :D
OdpowiedzUsuńDaj znać, czy smakowało :)
UsuńOmnomnomnomnom ! Uwielbiam takie smaczki, więc zapisuję sobie przepis! :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńnie przepadam za ciastem francuskim.
OdpowiedzUsuńjakiś czas temu robiłam fileta nadziewanego w cieście francuskim właśnie, nigdy więcej ! ;p
Ja bardzo lubię ciasto francuskie zarówno w wersji wytrawnej jak i słodkiej .
UsuńWyglądają pysznie :D
OdpowiedzUsuń😘
UsuńO matko sie glodna zrobilam! Szybki, latwy niezawodny przepis. Akurat ja uwielbiam ciasto francuskie ❤
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam!
UsuńJa też uwielbiam!
Usuń