Francuskie, małe co nieco !

by - 13:22:00

Bardzo często o czymś zapominam, np. o tym wspaniałym przepisie na najsmaczniejszą przekąskę świata :) Zapomniałam też , że postanowiłam prowadzić bloga i troszkę się zaniedbał. Jak to często bywa na wiosnę nowa energia, nowe plany :) Zaczynamy od początku :D A jak powszechnie wiadomo na dobry nowy początek najlepsze jest dobre jedzonko :D  Zapraszam i smacznego!



ślimaki z ciasta francuskiego



Składniki
 - dwa opakowania ciasta francuskiego
- jedna duża garść rukoli
- wędzona wędlina ( u mnie - wędzona w domowej wędzarni polędwica wieprzowa) ok. 30- 40 dag
 - 2 duże cebule
- pół kostki tłustego sera feta
- suszona bazylia
- jedno surowe jajko
- 3 łyżki mleka

Zaczynamy od przygotowania farszu. Wędlinę kroimy w drobną kosteczkę i wrzucamy na patelnie, na odrobinę rozgrzanego oleju rzepakowego. Koniecznie musi być to jakaś wędzonka, ponieważ daje to bardzo dużo smaku do naszej przekąski :) Cebulę również kroimy drobną kosteczkę i dorzucamy do smażącej się już wędzonki. W momencie kiedy cebula się zeszkli , dodajemy posiekaną drobniutko rukolę i posiekany ser feta. Całość przesmażamy do rozpuszczenia się sera i zdejmujemy z ognia. Farsz najlepiej przygotować sobie dzień wcześniej, ponieważ najlepiej nakładać na ciasto farsz schłodzony w lodówce. 

Ja przygotowałam tym razem dwie wersje : trójkąciki i ślimaczki. Zdecydowanie mniej pracochłonne w przygotowaniu są ślimaczki. Trójkąciki - z ciasta francuskiego wycinamy nieduże kwadraty , na środek każdego kwadracika nakładamy łyżeczkę farszu , zlepiamy przeciwległe brzegi. Przygotowane trójkąty przed włożeniem do piekarnika smarujemy rozbełtanym żółtkiem z mlekiem i posypujemy na wierzchu suszoną bazylią.

Jeżeli chcemy przygotować ślimaczki farsz nakładamy na całość ciasta, ciasto zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku, powstałą roladę kroimy na ok 1, 5 cm plastry. Powstałe ślimaczki układamy na blasze na papierze do pieczenia , smarujemy rozbełtanym jajkiem z mlekiem i posypujemy suszoną bazylią.

Pieczemy na złoty kolor , w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem , ok 20 min.

Taka przekąska świetna jest zarówno na ciepło jak i na zimno. Może spokojnie na drugi dzień zabrać ja jako lunch do pracy, lub drugie śniadanie do szkoły. Pamiętajcie tyko, żeby po wystygnięciu nie chować ślimaczków do lodówki (ciasto francuskie podejdzie wodą i będzie po prostu nieapetyczne), jeżeli zostaną wam na drugi dzień schowajcie na noc do plastikowego pojemnika, ale nie domykajcie go do końca żeby był dostęp powietrza, trzymajcie w chłodzie.

A teraz pytanie na spostrzegawczość : Czego brakuje w przepisie? 


Brakuje przypraw. Z tego względu , że ich po prostu nie używamy :) Oprócz suszonej bazylii nie traktujemy naszym przekąski niczym innym, feta jest dostatecznie słona a rukola i cebulą nadają ostrości.

Jeżeli chcecie się przekonać jak smakuje danie ze smażoną rukolą i przede wszystkim danie bez przypraw nie pozostaje wam nic innego jak wypróbować przepis :)

Poniżej oczywiście gorąca relacja foto z mojej kuchni :D

Smacznego !!

ciasto francuskie z szynką


ślimaki z ciasta francuskiego

ciasto francuskie z szynką

ślimaki z ciasta francuskiego

ślimaki z ciasta francuskiego

ciasto francuskie z szynką


ciasto francuskie z szynką



You May Also Like

31 komentarze

  1. Muszę to koniecznie zrobić w domu :) Wyglądają przepysznie :)

    http://fabrykaurody15.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Boże jakie to piękne :)
    Jadłabym kilogramami ::)
    Muszę wypróbować Twój przepis :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No niestety wciagają jak chipsy:P Jak wyprobujesz daj znać, czy smakowały!

      Usuń
  3. Kurczę wyglądają obłędnie! Aż muszę wypróbować ten przepis lecz zmodywifkowana wersje poniez nie jadam mięsa ale tak to Extra!😍

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są obłędne 😁 Wersja bezmięsna może z pieczoną w piekarniku papryką? Też może być pysznie 😊

      Usuń
  4. Ale narobiłaś mi ochoty! Jutro koniecznie idę po ciasto francuskie! <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Jejku jak to super wygląda palce lizać <3

    Mój blog

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak to apetycznie wygląda. Pozwolę przesłać wpis mojej dziewczynie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pozwalam , pozwalam :) Niech przepis idzie w świat. Smacznego życzę:)

      Usuń
  7. pysznie wygląda i pewnie tak smakuje :) muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda smacznie, ale nie dla mnie. Nie jem mięsa. Ale pamiętam, że kiedyś z koleżankami robiłyśmy coś podobnego, tylko z serem:) Aż napiszę żebyśmy znowu się umówiły, było przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No, tak nie jest przepis dla Ciebie, ale zawsze możesz zmodyfikować pod siebie :)

      Usuń
  9. wygląda świetnie, jutro je zrobie! Super :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Omnomnomnomnom ! Uwielbiam takie smaczki, więc zapisuję sobie przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. nie przepadam za ciastem francuskim.
    jakiś czas temu robiłam fileta nadziewanego w cieście francuskim właśnie, nigdy więcej ! ;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja bardzo lubię ciasto francuskie zarówno w wersji wytrawnej jak i słodkiej .

      Usuń
  12. O matko sie glodna zrobilam! Szybki, latwy niezawodny przepis. Akurat ja uwielbiam ciasto francuskie ❤

    OdpowiedzUsuń