Zdrowy podwieczorek z BioIndygo.pl
Dzisiaj chciałam podzielić się z wami przepisem, który bardzo często gości w mojej kuchni. Tradycyjne racuchy pewnie zna każdy, ale ja postanowiłam podać je w zdrowszym wydaniu. Racuszki na bazie serka waniliowego a jako dodatek pyszny syrop klonowy. Smacznie i zdrowo!
Zazwyczaj podaję racuchy z cukrem pudrem lub sosem z owoców. Dzisiejszy podwieczorek pozwoliłam sobie urozmaicić i jako dodatek podałam syrop klonowy. Syrop klonowy kojarzy mi się najbardziej z amerykańskimi pancakes, ale czy nie może być dodatkiem do naszych tradycyjnych racuchów? Może !!! Syrop klonowy i delikatne racuchy to duet idealny! Wyszło naprawdę pysznie, a co najważniejsze zdrowo!
Jak możecie zobaczyć na zdjęciach poniżej syrop, który zamówiłam ze sklepu BioIndygo.pl w swoim składzie nie ma nic, oprócz samego syropu klonowego :) Żadnych konserwantów, barwników, polepszaczy - samo zdrowie! Syrop klonowy nie bez przyczyny nazywany jest "płynnym złotem Kanady". Zawiera bowiem bogactwo składników odżywczych: cynk, magnez, sole fosforu i manganu, wapń, witaminy z grupy B, H, PP, antyoksydanty, oraz kwas abscyzynowy. Syrop klonowy nie jest jedynie dodatkiem do deserów. Możemy używać go jako zamiennika cukru, np. do kawy, herbaty. Wspaniale sprawdzi się także jako dodatek do mięs.
Zamówiłam słoiczek o pojemności 170ml, ale już teraz wiem, że niebawem czekają mnie kolejne zakupy na BioIndygo.pl. Dzieciaki i tata zakochali się w smaku , a ja w walorach zdrowotnych syropu klonowego.
Moja rodzinka uwielbia takie podwieczorki, spróbujcie może i wy zasmakujecie w moim przepisie :)
Przeglądając ofertę sklepu znalazłam jeszcze kilka produktów, które postanowiłam wypróbować: batonik Dobra Kaloria, Olej kokosowy, oraz suplement diety z alg morskich - spirulinę.
Poniżej przepis na moje racuchy z syropem klonowym.
Składniki:
Dwa opakowania serka waniliowego
4 całe jajka
2 szkl mąki
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
do smażenia olej kokosowy
Serki i jajka roztrzepujemy na gładką masę. Dodajemy przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Wszystko mieszamy do połączenia się składników. Powinniśmy otrzymać dosyć gęste i lepkie ciasto. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Na gorący olej nakładamy łyżką niewielkie placuszki. Smażymy z każdej strony do zrumienienia na złoto. Jeżeli smażycie tak jak ja na oleju kokosowym, nie ma potrzeby osączania z tłuszczu. Jeżeli smażycie na zwykłym oleju, przed podaniem radzę położyć na chwilę na ręczniku papierowym. Gorące racuszki polewamy syropem klonowym.
Prawda, że proste i smaczne :) A przede wszystkim zdrowe :)
27 komentarze
muszę wypróbować ten syrop
OdpowiedzUsuńW sumie nasze racuchy wcale sie nie różnią od pancakes. Ja to bym zjadla placka po węgiersku.
OdpowiedzUsuńooo uwielbiam!! dawno nie robiłam :D
UsuńKobieto, nie pokazuj mi takich rzeczy, bo mi dupa od samego patrzenia rośnie ! :D
OdpowiedzUsuńHaha raz na jakiś czas można zaszaleć :P
UsuńZdjęcia od razu przekonują mnie do tego żeby zaserwować sobie takie racuchy :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam!
A syropu klonowego nigdy nie próbowałam, ale mam zamiar :D
My racuchy robimy bardzo często, ale to nasze pierwsze spotkanie z syropem klonowym.
UsuńŚniadanie pycha, ale ja bym wolała bez syropu :D
OdpowiedzUsuńU nas racuchy goszczą zazwyczaj na podwieczorek :D My lubimy też posmarować racuszki dżemem, posypać cukrem pudrem, albo robimy sos owocowy.
Usuńen syrop klonowy jest mega smaczny. A co do sniadanka to dzięki za pomysł
OdpowiedzUsuńTo prawda, bardzo smaczny :)
Usuńsyropu klonowego wieki nie jadłam. nawet smaku już nie pamiętam.
OdpowiedzUsuńNo to już pora na nowo przypomnieć sobie jego smak ;)
UsuńMam ten syrop i jest przepyszny!!!! Racuszki mniam😊
OdpowiedzUsuńZgadzam się, same pyszności :D
UsuńRacuchy robie nie raz Ale nigdy nie próbowałam z syropem klonowym. Ciekawe, jak by nam posmakowalo 😊😊😊 pancakes dobrze znam. Ale pysznie wygląda. Musze wypróbować 😍
OdpowiedzUsuńWypróbuj na pewno nie pożałujesz ;)
UsuńOMG jak ja nie lubię syropu klonowego... Będąc w Kanadzie spróbowałam ich oryginalnego z pancake'sami i myślałam, że rzygnę 🤢 Zdecydowanie nie mój smak... Racuchy kocham ale z jabłkami i bez tego syropu zdecydowanie 😁
OdpowiedzUsuńO nie hahahaha. Ja dla odmiany nie cierpię racuchów z jabłkami :P
UsuńUwielbiam syrop klonowy, dodaję go nawet do naleśników :)
OdpowiedzUsuńU mnie to pierwsze spotkanie z syropem klonowym i wiem, że będzie w kuchni częstym gościem :) Próbowałam go też jako dodatek do kawy i naprawdę było pysznie :)
UsuńNigdy nie próbowałam syropu klonowego,a ostatnio coraz częściej za mną chodzi i tym wpisem przekonałaś mnie do jego zakupu! Dziękuję :* a przepis oczywiście wykorzystam!
OdpowiedzUsuńO ile mogę do czegoś porównać smak syropu klonowego to mi kojarzy się ze spadziowym miodem wrzosowym, więc jeżeli lubisz miód to pewnie zasmakuje Ci też syrop klonowy :)
UsuńZawsze marzyłam, żeby tego spróbować :)
OdpowiedzUsuńAle mi smaka narobiłaś.
OdpowiedzUsuńMmm.. Bardzo smakowicie wyglądają! 😍
OdpowiedzUsuńMuszą być pyszne 😊
OdpowiedzUsuń