Różne metody parzenia kawy, czyli czy na pewno potrzebuję ekspresu?
Istnieje przeświadczenie, że do zrobienia pysznej kawy
bezwzględnie konieczny jest kosztowny ekspres automatyczny, który zrealizuje za
nas całą pracę. Rzeczywiście ekspresy do kawy są w stanie przenieść kawiarniane
specjały do naszego domu, lecz niekoniecznie są niezbędnym urządzeniem do
przygotowania kawy. Dziś zademonstruję kilka technik parzenia kawy, które są
znacznie tańszą opcją dla ekspresu i gwarantują nam niesamowite doznania smakowe.
Kawiarka
Kawiarka znana jest
również pod nazwą makinetka, kupres, kafetiera bądź po prostu czajnik Moka.
Jest to włoskie urządzenie, które cieszy wielbicieli kawy już od lat 30
ubiegłego wieku. Wyglądem przypomina nieskomplikowany czajnik i składa się z
trzech podstawowych części - dolnego zbiornika na wodę, sitka na kawę oraz
górnego zbiornika na finalny napar. Obecne czajniczki niewiele różnią się od
pierwszego egzemplarza.
Kawiarka podobnie jak ekspres parzy kawę pod ciśnieniem,
jednak jest ono znacznie niższe, bo nie przekracza 2 barów. Do zaparzenia kawy
w kawiarce niezbędne jest źródło ciepła. Na rynku możemy wyszukać urządzenia
dedykowane do palników gazowych i do płyt indukcyjnych.
Użycie kawiarki jest banalnie proste, a rezultaty są niewiarygodne.
Dolny pojemnik należy napełnić wodą tuż pod zaworek bezpieczeństwa, do sitka
wsypać zmieloną kawę, całe urządzenie mocno skręcić i ustawić na palniku. Po
paru minutach dostaniemy wyrazisty oraz intensywny napar, który znacznie
przypomina włoskie espresso.
Kawiarki mają swoich zwolenników na całym świecie dzięki
temu, że w niezwykle prosty sposób pozwalają przyrządzić przepyszną kawę, a ich
ceny nikogo nie odstraszają.
Alternatywne metody parzenia kawy
Alternatywne metody parzenia swoją ogromną popularność
zyskały wraz z Trzecią Falą Kawy, więc całkiem niedawno. Pozwalają sporządzić
wysokiej jakości kawę o czystym, niezaburzonym smaku oraz co bardzo ważne bez
fusów. Drip, chemex oraz aeropress to narzędzia, które prócz atrakcyjnego
naparu zapewniają świetną zabawę. Do parzenia w nich stosuje się szczególnie
wysokiej jakości jasno palone kawy segmentu specialty, z których potrafią
wydostać najlepsze właściwości smakowe.
1. Chemex
Chemex to szklane narzędzie, które kształtem przypomina
wazon na kwiaty. Opracował go chemik Peter Schlumbohm w 1941 roku, a chemex tak
bardzo zakorzenił się w amerykańskiej kulturze, że jest eksponowany w
nowojorskim Museum of Modern Art.
Chemex pracuje na zasadzie przelewu, a do parzenia w nim
kawy używa się papierowych filtrów, które oddzielają fusy od naparu. Bardzo
istotne podczas parzenia kawy tą techniką jest stosowanie się do kilku reguł.
Musimy zachować właściwe proporcje kawy oraz wody (8g/100ml), temperatura wody
powinna wynosić 88-94 °C, a czas parzenia nie powinien przekroczyć 4 minut.
2. Drip
Drip to narzędzie, które funkcjonuje na bardzo podobnej
zasadzie co chemex. Wymaga użycia papierowych filtrów, które oddzielą fusy od
naparu. Drip z kształtu przypomina lejek i może być wykonany ze stali, szkła
lub tworzywa sztucznego. Z produkcji dripów słynie japońska firma Hario, która
wytwarza te wspaniałe zaparzacze do kawy już ponad sto lat.
Jeżeli chcesz zaparzyć doskonałą kawę w dripie, musisz
stosować się do niezmiernie istotnych zasad tak samo, jak w przypadku chemeksa.
Zalecana ilość kawy to 5-6 g kawy/100 ml wody, której temperatura powinna
wynosić 85 – 94˚C. Proces parzenia kawy powinien trwać około 3 minuty.
3. Aeropress
Aeropress to stosunkowo nowe narzędzie, które działaniem
znacznie różni się od wspomnianych wcześniej chemeksa i dripa. Plastikowy
przyrząd, który wyglądem przypomina dużą strzykawkę i funkcjonuje na tej samej
zasadzie, został opracowany w 2005 roku.
Przygotowanie kawy w aeropressie na samym starcie może
rodzić drobne problemy, lecz z czasem staje się to nawykiem, od którego nie
można się odzwyczaić. Składa się z trzech kluczowych części - cylindra, sitka i
tłoku z gumową uszczelką.
Tak jak każda metoda alternatywna ma swoje reguły, tak
również w przypadku aeropressu musimy się do nich stosować. Na przygotowanie
całego aeropressu musimy użyć 18-22 g kawy i wody o temperaturze 88-94˚C. W
pierwszej kolejności należy złożyć tłok z cylindrem i wsypać świeżo zmieloną
kawę. Następnie kawę zalewamy wodą i zakręcamy sitkiem z papierowym filtrem. Teraz
wystarczy ulokować aeropress na dzbanku bądź szklance i jednostajnym ruchem
przepchać cały napar. Czas parzenia powinien wynosić blisko 2,5-3 minuty.
Każda z wymienionych metod parzenia pozwala na sporządzenie
wyjątkowej kawy, która zachwyci swoim smakiem i aromatem. Jeśli interesuje Cię
kawa wysokiej jakości, a nie zamierzasz inwestować w drogie narzędzie, to
właśnie przedstawiłam Ci idealne alternatywy, na które warto zwrócić swoją
uwagę.
W jaki sposób parzycie swoją ulubioną kawę?
42 komentarze
Bardzo chcę kupić kawiarkę, tylko nie wiem która wybrać ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie i obserwuje :)
recenzjebynikaa.blogspot.com
Zupełnie nie wiedziałam, że istnieje aż tyle metod parzenia kawy :o Ja osobiście preferuję zwykłą, najzwyczajniejszą w świecie, wraz z mleczkiem. Mój chłopak czasami, w fali przypływu chęci lubi się bawić w parzenie przepysznej kawy, lepszej, niż z ekspresu :D
OdpowiedzUsuńhttp://luxwell99.blogspot.com/
Piję zawsze zwykłą kawę parzoną. Dla mnie sposób jest mniej ważny, byleby była kawa xD
OdpowiedzUsuńJa nie znałam takich metod parzenia kawy. Zazwyczaj robię latte albo cappuchino.
OdpowiedzUsuńJako wielbicielka kawy przyznaję bez bicia, że o tych metodach parzenia kawy nie miałam zielonego pojęcia ;)
OdpowiedzUsuńo matko nie wiedzialam ze az tyle metod parzenia istnieje. Super ze o tym piszesz, dzięki Tobie zawsze dowiem się czegos nowego ;)
OdpowiedzUsuńJa akurat zdaje się na ekspres, mamy taki nieduży i zdecydowanie nam wystarcza;>
OdpowiedzUsuńPostanowiłam, ze ogranicze kawe, ale pilam normalna parzona :D. Metod jest naprawde sporo:)
OdpowiedzUsuńnie mam ekspresu i jakoś sobie bez niego radzę całe życie. jednak kawa z ekspresu ma wyjątkowy aromat i jest smaczna :)
OdpowiedzUsuńo matko, aż tyle metod. Ja na co dzień korzystam z ekspresu przelewowego.
OdpowiedzUsuńOoo post dla mnie! Uwielbiam kawę! I właśnie musze kupić ten drip do "fusiary" :) Będzie można wypić do końca :D
OdpowiedzUsuńO kurcze no ja o tylu metodach nie wiedzialam. Dobrze, ze o tym piszesz. Z pewnoscia lepiej smakuje niz zalac zwykla parzochę jak to moj tesc robi.
OdpowiedzUsuńKawę piłam tylko raz, jej smak nie przypadł mi do gustu i nigdy więcej po nią nie sięgłam
OdpowiedzUsuńZ takiej kawiarki mój tata korzysta codziennie xd innej kawy nie uznaje xd
OdpowiedzUsuńKiedyś piłam bardzo dużo kawy - teraz zdarza się to sporadycznie i jak juz to tylko rozpuszczalna. Z kawiarki nie piłam chyba nawet. Ciekawi mnie jej smak.
OdpowiedzUsuńJa teraz nie pije kawy w ogóle, ale na przyszłość jak do niej wrócę to wykorzystam te metody :)
OdpowiedzUsuńJa mam w domu kawiarkę i bardzo często właśnie przy jej pomocy przyrządzam kawę która bardzo mi smakuje.
OdpowiedzUsuńnie wiedziałam, że jest tyle sposobów na kawę
OdpowiedzUsuńPrzynam szczerze, że nie wiedziałam, że jest tyle metod parzenia kawy :)
OdpowiedzUsuńLubie kawę zarówno z ekspresu, jak i rozpuszczalną. Ciekawy post.
OdpowiedzUsuńMam ekspres do kawy, ale nie piję za często :-)
OdpowiedzUsuńNie cierpię kawy z ekspresu , jestem fanką czajnika hehe
OdpowiedzUsuńPierwsze słyszę o niektórych metodach!
OdpowiedzUsuńJa zazwyczaj swoją ulubiona kawę rozpuszczalna zalewam samym mlekiem i dodaje cukier - i gotowe:)
Ja lubię kawę rozpuszczalną ale ekspres mi się marzy. Kawa jest wtedy inna - taka wyjątkowa i aromatyczna.
OdpowiedzUsuńKawę z kawiarki robi czasem moja teściowa - jest taka pyszna!
OdpowiedzUsuńMam taka kawiarke w domu! Moja mama lubi z niej korzystac :)
OdpowiedzUsuńJa mam kawiarkę i z niej kawę lubię najbardziej.
OdpowiedzUsuńKofetierke nawet mam choć bardziej korzysta z niej siostra ja zalewam tradycyjnie z czajnika choć fajnie czasami wypić kawę z ekspresu 😉
OdpowiedzUsuńPiłam kiedyś kawe z kawiarki i byłam zakochana w tym urządzeniu, ale nadal nie mam go jeszcze u siebie w domu :(
OdpowiedzUsuńNie mam wygórowanych upodobań co do kawy, ale nie ukrywam, że ekspres mi się marzy :)
OdpowiedzUsuńNawet nie wiedziałam, że takie sposoby istnieją! Ja i kawa lubimy się od przypadku do przypadku więc najczęściej pijam ją na mieście, nigdy nie czułam potrzeby by zgłębić temat parzenia
OdpowiedzUsuńUwielbiam kawę. Znane metody . Ekspres fajna sprawa
OdpowiedzUsuńJa mam ekspres ale zazwyczaj robię zwykłą kawę rozpuszczalną z mlekiem. Teraz przyszła też pora na mrożoną kawusię :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pić kawę z kawiarki! :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podobają takie kawiarki, ale ostatnio rzadko piję kawę, więc po prostu wsypuję ją do filiżanki i zalewam wodą.
OdpowiedzUsuńczęsto korzystam z kawiarki. fajna sprawa
OdpowiedzUsuńJa kawy nie piję i nie lubię i od samego zapachu dostaje mdłości.
OdpowiedzUsuńNiejednokrotnie zastanawiałam się nad tą kawiarenką i nawet była na wyposażeniu mieszkania, który wynajmuję jednak nigdy nie pokusiłam się o kupno czy użycie tego :)
OdpowiedzUsuńNie miałam pojęcia, że kawę można przyrządzać na tak wiele sposobów. Może kiedyś uda mi się któryś sposób poznać osobiście.
OdpowiedzUsuńJa nie parzę kawy, bo jej po prostu nie pijam.
OdpowiedzUsuńJa mówiąc szczerze nie przepadam za kawą parzoną. Na codzien u mnie króluje rozpuszczalną, chociaż wiem, że nie jest ona tak do końca zdrowa:)
OdpowiedzUsuńNawet nie wiedział o tych metodach. Człowiek uczy się całe życie.
OdpowiedzUsuń