Różne metody parzenia kawy, czyli czy na pewno potrzebuję ekspresu?

by - 16:11:00



Istnieje przeświadczenie, że do zrobienia pysznej kawy bezwzględnie konieczny jest kosztowny ekspres automatyczny, który zrealizuje za nas całą pracę. Rzeczywiście ekspresy do kawy są w stanie przenieść kawiarniane specjały do naszego domu, lecz niekoniecznie są niezbędnym urządzeniem do przygotowania kawy. Dziś zademonstruję kilka technik parzenia kawy, które są znacznie tańszą opcją dla ekspresu i gwarantują nam niesamowite doznania smakowe.


Kawiarka

Kawiarka znana jest również pod nazwą makinetka, kupres, kafetiera bądź po prostu czajnik Moka. Jest to włoskie urządzenie, które cieszy wielbicieli kawy już od lat 30 ubiegłego wieku. Wyglądem przypomina nieskomplikowany czajnik i składa się z trzech podstawowych części - dolnego zbiornika na wodę, sitka na kawę oraz górnego zbiornika na finalny napar. Obecne czajniczki niewiele różnią się od pierwszego egzemplarza.
Kawiarka podobnie jak ekspres parzy kawę pod ciśnieniem, jednak jest ono znacznie niższe, bo nie przekracza 2 barów. Do zaparzenia kawy w kawiarce niezbędne jest źródło ciepła. Na rynku możemy wyszukać urządzenia dedykowane do palników gazowych i do płyt indukcyjnych.
Użycie kawiarki jest banalnie proste, a rezultaty są niewiarygodne. Dolny pojemnik należy napełnić wodą tuż pod zaworek bezpieczeństwa, do sitka wsypać zmieloną kawę, całe urządzenie mocno skręcić i ustawić na palniku. Po paru minutach dostaniemy wyrazisty oraz intensywny napar, który znacznie przypomina włoskie espresso.
Kawiarki mają swoich zwolenników na całym świecie dzięki temu, że w niezwykle prosty sposób pozwalają przyrządzić przepyszną kawę, a ich ceny nikogo nie odstraszają.

Alternatywne metody parzenia kawy

Alternatywne metody parzenia swoją ogromną popularność zyskały wraz z Trzecią Falą Kawy, więc całkiem niedawno. Pozwalają sporządzić wysokiej jakości kawę o czystym, niezaburzonym smaku oraz co bardzo ważne bez fusów. Drip, chemex oraz aeropress to narzędzia, które prócz atrakcyjnego naparu zapewniają świetną zabawę. Do parzenia w nich stosuje się szczególnie wysokiej jakości jasno palone kawy segmentu specialty, z których potrafią wydostać najlepsze właściwości smakowe.

1. Chemex



Chemex to szklane narzędzie, które kształtem przypomina wazon na kwiaty. Opracował go chemik Peter Schlumbohm w 1941 roku, a chemex tak bardzo zakorzenił się w amerykańskiej kulturze, że jest eksponowany w nowojorskim Museum of Modern Art.
Chemex pracuje na zasadzie przelewu, a do parzenia w nim kawy używa się papierowych filtrów, które oddzielają fusy od naparu. Bardzo istotne podczas parzenia kawy tą techniką jest stosowanie się do kilku reguł. Musimy zachować właściwe proporcje kawy oraz wody (8g/100ml), temperatura wody powinna wynosić 88-94 °C, a czas parzenia nie powinien przekroczyć 4 minut.

2. Drip



Drip to narzędzie, które funkcjonuje na bardzo podobnej zasadzie co chemex. Wymaga użycia papierowych filtrów, które oddzielą fusy od naparu. Drip z kształtu przypomina lejek i może być wykonany ze stali, szkła lub tworzywa sztucznego. Z produkcji dripów słynie japońska firma Hario, która wytwarza te wspaniałe zaparzacze do kawy już ponad sto lat.
Jeżeli chcesz zaparzyć doskonałą kawę w dripie, musisz stosować się do niezmiernie istotnych zasad tak samo, jak w przypadku chemeksa. Zalecana ilość kawy to 5-6 g kawy/100 ml wody, której temperatura powinna wynosić 85 – 94˚C. Proces parzenia kawy powinien trwać około 3 minuty.

3. Aeropress

Aeropress to stosunkowo nowe narzędzie, które działaniem znacznie różni się od wspomnianych wcześniej chemeksa i dripa. Plastikowy przyrząd, który wyglądem przypomina dużą strzykawkę i funkcjonuje na tej samej zasadzie, został opracowany w 2005 roku.
Przygotowanie kawy w aeropressie na samym starcie może rodzić drobne problemy, lecz z czasem staje się to nawykiem, od którego nie można się odzwyczaić. Składa się z trzech kluczowych części - cylindra, sitka i tłoku z gumową uszczelką.
Tak jak każda metoda alternatywna ma swoje reguły, tak również w przypadku aeropressu musimy się do nich stosować. Na przygotowanie całego aeropressu musimy użyć 18-22 g kawy i wody o temperaturze 88-94˚C. W pierwszej kolejności należy złożyć tłok z cylindrem i wsypać świeżo zmieloną kawę. Następnie kawę zalewamy wodą i zakręcamy sitkiem z papierowym filtrem. Teraz wystarczy ulokować aeropress na dzbanku bądź szklance i jednostajnym ruchem przepchać cały napar. Czas parzenia powinien wynosić blisko 2,5-3 minuty.

Każda z wymienionych metod parzenia pozwala na sporządzenie wyjątkowej kawy, która zachwyci swoim smakiem i aromatem. Jeśli interesuje Cię kawa wysokiej jakości, a nie zamierzasz inwestować w drogie narzędzie, to właśnie przedstawiłam Ci idealne alternatywy, na które warto zwrócić swoją uwagę.

W jaki sposób parzycie swoją ulubioną kawę?

You May Also Like

42 komentarze

  1. Bardzo chcę kupić kawiarkę, tylko nie wiem która wybrać ;)

    Zapraszam do mnie i obserwuje :)

    recenzjebynikaa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Zupełnie nie wiedziałam, że istnieje aż tyle metod parzenia kawy :o Ja osobiście preferuję zwykłą, najzwyczajniejszą w świecie, wraz z mleczkiem. Mój chłopak czasami, w fali przypływu chęci lubi się bawić w parzenie przepysznej kawy, lepszej, niż z ekspresu :D

    http://luxwell99.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Piję zawsze zwykłą kawę parzoną. Dla mnie sposób jest mniej ważny, byleby była kawa xD

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja nie znałam takich metod parzenia kawy. Zazwyczaj robię latte albo cappuchino.

    OdpowiedzUsuń
  5. Jako wielbicielka kawy przyznaję bez bicia, że o tych metodach parzenia kawy nie miałam zielonego pojęcia ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. o matko nie wiedzialam ze az tyle metod parzenia istnieje. Super ze o tym piszesz, dzięki Tobie zawsze dowiem się czegos nowego ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja akurat zdaje się na ekspres, mamy taki nieduży i zdecydowanie nam wystarcza;>

    OdpowiedzUsuń
  8. Postanowiłam, ze ogranicze kawe, ale pilam normalna parzona :D. Metod jest naprawde sporo:)

    OdpowiedzUsuń
  9. nie mam ekspresu i jakoś sobie bez niego radzę całe życie. jednak kawa z ekspresu ma wyjątkowy aromat i jest smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  10. o matko, aż tyle metod. Ja na co dzień korzystam z ekspresu przelewowego.

    OdpowiedzUsuń
  11. Ooo post dla mnie! Uwielbiam kawę! I właśnie musze kupić ten drip do "fusiary" :) Będzie można wypić do końca :D

    OdpowiedzUsuń
  12. O kurcze no ja o tylu metodach nie wiedzialam. Dobrze, ze o tym piszesz. Z pewnoscia lepiej smakuje niz zalac zwykla parzochę jak to moj tesc robi.

    OdpowiedzUsuń
  13. Kawę piłam tylko raz, jej smak nie przypadł mi do gustu i nigdy więcej po nią nie sięgłam

    OdpowiedzUsuń
  14. Z takiej kawiarki mój tata korzysta codziennie xd innej kawy nie uznaje xd

    OdpowiedzUsuń
  15. Kiedyś piłam bardzo dużo kawy - teraz zdarza się to sporadycznie i jak juz to tylko rozpuszczalna. Z kawiarki nie piłam chyba nawet. Ciekawi mnie jej smak.

    OdpowiedzUsuń
  16. Ja teraz nie pije kawy w ogóle, ale na przyszłość jak do niej wrócę to wykorzystam te metody :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ja mam w domu kawiarkę i bardzo często właśnie przy jej pomocy przyrządzam kawę która bardzo mi smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  18. nie wiedziałam, że jest tyle sposobów na kawę

    OdpowiedzUsuń
  19. Przynam szczerze, że nie wiedziałam, że jest tyle metod parzenia kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Lubie kawę zarówno z ekspresu, jak i rozpuszczalną. Ciekawy post.

    OdpowiedzUsuń
  21. Mam ekspres do kawy, ale nie piję za często :-)

    OdpowiedzUsuń
  22. Nie cierpię kawy z ekspresu , jestem fanką czajnika hehe

    OdpowiedzUsuń
  23. Pierwsze słyszę o niektórych metodach!
    Ja zazwyczaj swoją ulubiona kawę rozpuszczalna zalewam samym mlekiem i dodaje cukier - i gotowe:)

    OdpowiedzUsuń
  24. Ja lubię kawę rozpuszczalną ale ekspres mi się marzy. Kawa jest wtedy inna - taka wyjątkowa i aromatyczna.

    OdpowiedzUsuń
  25. Kawę z kawiarki robi czasem moja teściowa - jest taka pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  26. Mam taka kawiarke w domu! Moja mama lubi z niej korzystac :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Ja mam kawiarkę i z niej kawę lubię najbardziej.

    OdpowiedzUsuń
  28. Kofetierke nawet mam choć bardziej korzysta z niej siostra ja zalewam tradycyjnie z czajnika choć fajnie czasami wypić kawę z ekspresu 😉

    OdpowiedzUsuń
  29. Piłam kiedyś kawe z kawiarki i byłam zakochana w tym urządzeniu, ale nadal nie mam go jeszcze u siebie w domu :(

    OdpowiedzUsuń
  30. Nie mam wygórowanych upodobań co do kawy, ale nie ukrywam, że ekspres mi się marzy :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Nawet nie wiedziałam, że takie sposoby istnieją! Ja i kawa lubimy się od przypadku do przypadku więc najczęściej pijam ją na mieście, nigdy nie czułam potrzeby by zgłębić temat parzenia

    OdpowiedzUsuń
  32. Uwielbiam kawę. Znane metody . Ekspres fajna sprawa

    OdpowiedzUsuń
  33. Ja mam ekspres ale zazwyczaj robię zwykłą kawę rozpuszczalną z mlekiem. Teraz przyszła też pora na mrożoną kawusię :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Uwielbiam pić kawę z kawiarki! :)

    OdpowiedzUsuń
  35. Bardzo mi się podobają takie kawiarki, ale ostatnio rzadko piję kawę, więc po prostu wsypuję ją do filiżanki i zalewam wodą.

    OdpowiedzUsuń
  36. często korzystam z kawiarki. fajna sprawa

    OdpowiedzUsuń
  37. Ja kawy nie piję i nie lubię i od samego zapachu dostaje mdłości.

    OdpowiedzUsuń
  38. Niejednokrotnie zastanawiałam się nad tą kawiarenką i nawet była na wyposażeniu mieszkania, który wynajmuję jednak nigdy nie pokusiłam się o kupno czy użycie tego :)

    OdpowiedzUsuń
  39. Nie miałam pojęcia, że kawę można przyrządzać na tak wiele sposobów. Może kiedyś uda mi się któryś sposób poznać osobiście.

    OdpowiedzUsuń
  40. Ja nie parzę kawy, bo jej po prostu nie pijam.

    OdpowiedzUsuń
  41. Ja mówiąc szczerze nie przepadam za kawą parzoną. Na codzien u mnie króluje rozpuszczalną, chociaż wiem, że nie jest ona tak do końca zdrowa:)

    OdpowiedzUsuń
  42. Nawet nie wiedział o tych metodach. Człowiek uczy się całe życie.

    OdpowiedzUsuń