Jak wyposażyć mały lokal gastronomiczny ?
Mały lokal gastronomiczny, to pomysł na całkiem dochodowy interes. Wystarczy nieduże pomieszczenie z zapleczem kuchennym, oraz dogodna lokalizacja i pomysł na autorską kuchnię.
Kluczem do sukcesu może okazać się nie tylko usytuowanie w dobrym miejscu. Jednak warto zadbać o to, by znaleźć miejsce gdzie rozwinięta jest choćby niewielka infrastruktura. Nawet nieduży parking przed lokalem również będzie plusem. Jeżeli latem będzie możliwość wystawienia tzw. ogródka to możecie upatrywać w tym kolejnego źródła dochodu.
Jeśli ograniczają Was fundusze, to pamiętajcie, że nie wszystko musi być nowe. Możecie sporo zaoszczędzić na przedmiotach, które nie wymagają gwarancji. Będą nimi na przykład meble. Nawet niewielkim finansowym nakładem można wykonać je samemu, lub kupić używane na targu staroci. Proste ławki i stoliki z palet, to świetny pomysł na własną aranżację wnętrza. Jeśli marzy Wam się inny klimat, to na pchlim targu można znaleźć nie jedną perełkę.
Największym i najważniejszym wydatkiem będzie tutaj wyposażenie kuchni. Na tym niewiele będziecie mogli zaoszczędzić. Jednak lepiej zainwestować w nowy sprzęt, który będzie miał gwarancję i serwis. Jeżeli zamierzacie podawać kawę konieczny będzie dobrej jakości ekspres do kawy, wraz z młynkiem i spieniaczem do mleka. Musicie też wcześniej określić się ze swoim menu. Jeśli planujecie lokal typu fast-food to niezbędny będzie piec konwekcyjny. Przygotujecie w nim zapiekanki i wszelkie kanapki na ciepło. Upieczecie w nim też soczyste mięso. Przyda się również płyta grillowa - przyrządzicie na niej kotlety do hamburgerów lub kiełbaski. Frytki to podstawa każdego szanującego się fast foodu, więc nie może zabraknąć również dużej frytkownicy.
Jeżeli będzie to lokal typu slow-food, to musimy zadbać o całkiem inne wyposażenie. Tutaj kluczowe okażą się dobrze dobrane płyty grzewcze. Do wyboru macie różne rodzaje jednak z doświadczenia wiem, że świetnie sprawdzają się płyty indukcyjne. Gotuje się na nich dosyć szybko i są znacznie bardziej praktyczne w utrzymaniu czystości. Decydując się na tego typu kuchnię więcej trzeba będzie zainwestować w garnki, patelnie, czy choćby zastawę stołową.
Pamiętajcie, że aby doposażyć swój lokal możecie starać się o różnego rodzaju dofinansowania z urzędu pracy. Warto też pomyśleć o współpracy z firmami, które w zamian za reklamę mogą zafundować np: parasolki do ogródka lub szyld.
14 komentarze
dofinansowania można dostać na wiele różnych działalności i na pewno napędzają tym samym rynek. gastronomia to trudny kawałek chleba ale też prężnie się rozwija bo jesteśmy co raz bardziej wygodni i spora część je na mieście częściej niż w domu
OdpowiedzUsuńja wlasnie mysle o dofinansowaniu na moj pierwszy biznes, ale wciaz sie waham co to ma byc
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy post, dużo rzeczy mogłam sie z niego dowiedziec :)
OdpowiedzUsuńWszystko zależy od tego jakim budżetem dysponujemy. Warto włożyć dużo motywacji do działania. Ale to fakt - wyposażenie kuchni jest najważniejsze i najkosztowniejsze. Ale nowy sprzęt posłuży na lata. Nie chciałabym inwestować w używane. Chciałabym mieć taką mini kawiarenkę z kącikiem dla dzieci.
OdpowiedzUsuńDobry sprzęt będzie nam służył na długie lata. Dobrze podjętych decyzji odnośnie wyposażenia lokalu nie będziemy żałować, a wydane pieniądze szybko się zwrócą.
OdpowiedzUsuńWyposażenie lokalu to nie taka łatwa sprawa. Ceny czasem są naprawdę wysokie i nie zawsze możemy jednak pozwolić na to sobie samodzielnie. Marzę mieć taki mały, ale własny lokal. Mam nadzieję, że niebawem to osiągnę i na pewno pomyślę o biznespalnie i próbie dofinansowania.
OdpowiedzUsuńJeśli chodzi o gastronomię to tu trzeba mieć bardzo ciekawy pomysł by wybić się wyżej od konkurencji jednak pomysł bardzo fajny
OdpowiedzUsuńPrzypomniałaś mi tym wpisem jak razem z kolegami otwieraliśmy bar mleczny - wszystko od podstaw - ile się naszukaliśmy poradników co kupić, ile i gdzie... :) Fajny wpis.
OdpowiedzUsuńna początku nie warto inwestować w dużą ilość, lepiej postawić na jakość :)
OdpowiedzUsuńMoja znajoma dostała dofinansowanie na otwarcie działalności. Super sprawa.
OdpowiedzUsuńPomysł jest ważny, ale jego realizacja jeszcze ważniejsza! Nie warto oszczędzać na sprzęcie, jeżeli chodzi o gastronomię. Bo dobry produkt potrzebuje porządnej obróbki by można było wyciągnąć z niego całą moc smaków i aromatów. Jeżeli nam się to uda, to zadowolony klient będzie nasza najlepszą reklamą.
OdpowiedzUsuńA ja tam powiem, że od ostatniego zdjęcia zgłodniałam :)
OdpowiedzUsuńNa sprzęcie naprawdę nie warto oszczędzać, jest to spora inwestycja ale dzięki dofinansowaniu może się zawsze udać.
Bardzo przydatny post. Super, że poruszasz takie tematy na blogu. Na pewno twój wpis pomoże sporej ilości osób.
OdpowiedzUsuńMyślę, że możliwości na założenie własnej firmy są coraz większe, a takie dofinansowania umożliwiają jej start.
OdpowiedzUsuń