Przepisy na sosy do grilla

by - 12:43:00


Majówka jest niejako rozpoczęciem sezonu grillowego. Mimo, iż w tym roku pogoda nie za bardzo dopisała, to udało nam się zrobić szybkiego grilla. 


Oprócz mięsa i kiełbas nie należy zapominać również, o tym że grillować możemy warzywa. Warzywa na grillu powinny wystąpić także w postaci sałatek. Tutaj najpopularniejsze są te, ze świeżych sezonowych warzyw. Wygrzane na słońcu pomidory i ogórki są w tym okresie niezastąpione. Oczywiście grill to również odpowiednie sosy. Zazwyczaj króluje ketchup i musztarda. Jednak jeżeli chcemy bardziej przyłożyć się do naszej uczty, to polecam zrobić własne domowe sosy.

SOS KOPERKOWY 


Sos ten, a świetnie nada się do mięsa jak i sałatek warzywnych. Jednak trzeba uważać, bo nie jest to opcja fit. Najlepiej przygotować go wieczorem i wstawić na noc do lodówki, wtedy wszystkie smaki nabiorą na sile.


  • 1 Pęczek koperku
  • 80 ml śmietany
  • 2 łyżki mąki
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • kilka kropli soku z cytryny
  • sól, pieprz
Koperek drobno posiekać. Mąkę wymieszać dokładnie ze śmietaną, tak aby nie powstały grudki. Mąkę zmieszaną ze śmietaną rozprowadzić w bulionie, dodać koperek. Całość gotować na wolnym ogniu przez 5 minut. Po wyłączeniu ognia doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Ten sos zawojuje nie tylko grilla. Możecie równie dobrze przyrządzić go do obiadu i podawać na ciepło.




Domowy sos barbecue, to must have każdego grilla. Jest prosty w przygotowaniu, a jego smak jest naprawdę niepowtarzalny.

  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • 3 łyżeczki sosu sojowego
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka pieprzu cayene
Cebulę i czosnek drobno kroimy i przesmażamy na oleju. Gdy będą już miały złoty kolor, dodajemy kolejne składniki. Całość dobrze mieszamy i  gotujemy powolutku. Sos się zredukuje i zgęstnieje. Zazwyczaj trwa to jakieś 15 minut.

Gwarantuje Wam, że tak przygotowane domowe sosy zrobią furorę na każdym grillu. W sosie barbecue warto zamarynować karczek i pozostawić go na kilka godzin w lodówce. Takie mięso usmażone na grillu będzie bardzo kruche i aromatyczne.


Rozpoczęliście już sezon grillowy?



You May Also Like

3 komentarze

  1. uwielbiam sos koperkowy a barbecue sama nigdy jeszcze nie robiłam, czasami kupuję gotowy

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie wykorzystam Twoje przepisy bo grilla robię bardzo często. Sezon działkowy w pełni więc i obiad tam robię 😊

    OdpowiedzUsuń
  3. Sos koperkowy to jeden mpich ulubionych. Na pewno wykorzystam przepis

    OdpowiedzUsuń